Olga Bordeianu, aleasă vicepreşedintă a Comitetului TV al UE de Radiodifuziune

Olga Bordeianu, aleasă vicepreşedintă a Comitetului TV al UE de Radiodifuziune

Președinta Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM), Olga Bordeianu, a fost aleasă în funcția de vicepreședintă a Comitetului TV al Uniunii Europene de Radiodifuziune. Ea a participat în perioada 27-30 mai curent la sesiunile Asambleei TV a Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER) în Porto, Portugalia.

Asambleea TV este organizată anual şi se discută teme strategice, se organizează schimburi de informaţii şi experienţe şi se recepţionează informaţii despre rezultatele studiilor şi proiectelor majore. Asambleea TV reuneşte manageri de televiziune de rang înalt ai membrilor UER şi articulează interesele membrilor cu privire la strategia generală şi politicile care urmează să fie implementate de UER cu privire la chestiunile legate de televiziune. Aceasta oferă un forum pentru schimb de informaţii şi experienţă între membrii săi, cu discuţii profesionale pe teme relevante pentru activităţile din sectorul de televiziune şi informaţii cu privire la activitatea desfăşurată de Comitetul TV şi grupurile sale de experţi.

Comitetul TV al UER supraveghează operaţiunile serviciilor TV din cadrul UER şi ajută la direcţionarea activităţilor operaţionale şi strategice. Comitetul TV monitorizează evoluţia evenimentelor, precum Concursul de Cântec Eurovision, Eurovision Junior, aprobă strategia serviciilor de televiziune, gestionează fondul de dezvoltare al televiziunii şi este responsabil de activitatea de coproducţie şi schimb de programe în toate genurile care implică membrii UER.

Prezenţa Companiei „Teleradio-Moldova” în cadrul Comitetului TV reprezintă un rezultat mult aşteptat al unui efort constant şi îndelungat de promovare şi consolidare a participării Republicii Moldova în comunităţile europene de profil. În calitate de membru activ al UER timp de peste 20 de ani, TRM a fost evaluată ca un radiodifuzor cu mic potenţial de participare în procesul decizional al UER, fapt care se va schimba radical după ce a fost obţinută funcţia de vicepreşedinte al Comitetului TV de către Olga Bordeianu, preşedinta TRM.

Succesul dat este o etapă majoră către consolidarea relaţiilor cu alţi radiodifuzori publici, care şi-au dat votul de încredere, dar şi evidenţiază reuşita Republicii Moldova la nivel european. Cu paşi mici, dar siguri radiodifuzorul public moldovenesc obţine teren în faţa altor instituţii mass-media, contribuind la creşterea nivelului de încredere nu doar în conţinutul mediatic produs, dar şi în capacitatea acestuia de a îmbunătăţi relaţiile cu partenerii străini şi de a schimba atitudinea uneori critică la adresa TRM, în particular, şi a Republicii Moldova, în general.  

Eforturile depuse pe parcursul unei perioade îndelungate au dat roadele mult aşteptate prin alegerea şi susţinerea candidaturii preşedintei TRM, Olga Bordeianu, nu în calitate de membru, dar cu precădere la funcţia de vicepreşedinte al Comitetului. În consecinţă, va fi sesizată prezenţa TRM la nivel european, nu doar prin faptul că va avea mai multe posibilităţi de schimb de programe, experienţă, coproducţie, dar va avea un cuvânt de spus în procesul decizional al UER, astfel îmbunătăţind imaginea TRM în faţa altor radiodifuzori publici europeni de top, cu o activitate în domeniu mai îndelungată şi cu posibilităţi financiare şi umane mai mari.

Comitetul se reuneşte de 4 ori pe an, restul activităţii fiind efectuat în mod electronic. Mandatul se acordă pentru un termen de 2 ani.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns