Dumitru Țîra atenționează că CA pune în pericol procesul de trecere a Republicii Moldova la televiziunea digitală

Dumitru Țîra atenționează că CA pune în pericol procesul de trecere a Republicii Moldova la televiziunea digitală

Consiliul Audiovizualului (CA) pune în pericol procesul de trecere a Republicii Moldova la televiziunea digitală, prin desfășurarea concursului privind utilizarea rețelelor de stat II și III, singurii difuzori la care participă fiind „Primul în Moldova”, afiliat socialiștilor, care retransmite emisiuni de la Pervîi Kanal din Moscova, și TVR Moldova, care retransmite emisiuni din România. Despre asta atenționează Dumitru Țîra, expert și manager de media.

„Este regretabil faptul că acest concurs totuși se derulează, ceea ce ar putea să însemne o nouă amânare pentru trecerea Republicii Moldova la televiziunea digitală, pe 1 martie 2020. Altfel, nu înțeleg logica obținerii dreptului de utilizare a rețelelor naționale pentru două luni. Totodată, la un cost de aproximativ 1,2 milioane lei lunar, e firesc că nicio televiziune autohtonă nu a putut să-și asume astfel de angajament”, a declarat Dumitru Țîra pentru Realitatea.md.

Potrivit acestuia, statul trebuie să realizeze această reformă și să susțină inclusiv financiar intrarea în Multiplexul digital a cât mai multe televiziuni: „Consider că statul trebuie să-și asume plenar obiectivul de trecere la televiziunea digitală începând cu 1 martie 2020, odată realizând obligația constituțională de asigurare a dreptului la informare și pluralismul de opinii, dar și realizarea angajamentului internațional asumat. La ziua de azi, în Multiplex sunt incluse 7 televiziuni din 13 care au obținut licență”.

„Problema este prețul pe care ar trebui să-l plătească televiziunile pentru a fi în Multiplex și a fi distribuite pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Totodată, sunt multiple soluții pentru includerea în Multiplex a cât mai multe televiziuni, dar concluzia mea este lipsa de interes din partea statului sau ne dorința de a găsi soluții”, a adăugat Dumitru Țîra.

Amintim că CA a lansat concurs pentru utilizarea rețelelor statale II și III de televiziune analogică terestră, după ce posturile de televiziune Canal 2 și Prime au renunțat să emită în acest format. Concursul are loc în condițiile în care Republica Moldova s-a angajat să sisteze emiterea în format analog începând cu 1 martie 2020.

În prezent, prima rețea de stat este utilizată de către postul public Moldova 1.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns