Disinfo.md: Pe cine decorează președintele și pentru ce merite? „Cetățeni de onoare” – jurnaliști ai conglomeratelor media

Disinfo.md: Pe cine decorează președintele și pentru ce merite? „Cetățeni de onoare” – jurnaliști ai conglomeratelor media Foto: Sputnik

Oamenii care-i sunt apropiați președintelui Igor Dodon și fac parte din anturajul său pot fi identificați și prin decorațiile acordate de către acesta. Încurajarea pentru fapte sau merite specifice s-a transformat într-o procedură lipsită de sens pentru distribuirea ordinelor, medaliilor și titlurilor către persoane apropiate președintelui, scrie Disinfo.md. Reprezentanții elitei politice, ai artei și ai mediului de afaceri primesc ordine pentru datele aniversare și pentru succesele abstracte ale muncii. Un indicator este că nici pandemia de coronavirus nu a fost un impediment. În decursul ultimei luni, președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care 14 persoane vor fi decorate cu merite de stat.

Moda pentru premii nu a ocolit nici jurnaliștii a căror apropiere de Dodon poate fi explicată destul de simplu – ei lucrează sau conduc o mașinărie de propagandă politică: canale de televiziune și ziare care sunt afiliate Partidului Socialiștilor. Unii promovează candidați și acțiuni de partid, alții valori rusești. Printre aceștia se numără actualii membri ai fracțiunii socialiștilor Corneliu Furculiță și Adela Railean, dar și jurnalista Elena Pahomova. Furculiță deține NTV Moldova și ziarul Partidului Socialiștilor. Compania Exclusiv Media SRL, care deține licența de redifuzare a NTV este înregistrată pe numele său.

Jurnalista Elena Pahomova, care a lucrat în repetate rânduri sub patronajul președintelui Dodon, a fost decorată cu Ordinul Gloria Muncii în 2018. Pahomova lucrează la postul de televiziune NTV Moldova, deținut de socialistul Furculiță. Anterior, aceasta a lucrat pentru RTR-Moldova, Primul canal transnistrian și Publika TV. Totodată, a fost scenarista unei serii de filme documentare, „Istoria Moldovei”, produse sub patronajul lui Dodon, care au fost criticate de reprezentanții mediului academic și istorici.

Pe lângă Pahomova, în februarie 2018, cu ordine de stat au fost decorați și alți membri ai echipei care au fost implicați în producerea documentarului sau persoanelor care, într-un fel sau altul, au luat parte direct sau indirect la acest proces. Printre aceștia se numără  și Vlad Batrâncea – deputat  PSRM, vicepreședinte al Parlamentului. În calitatea sa atunci de vicepreședinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Știință, Educație, Sport și Mass-media, a primit Ordinul Gloria Muncii. Igor Dodon i-a înmânat o medialie si prietenului său Nicolae Pascaru, președintele Mișcării Naționale Voievod, unul dintre principalii propagandiști ai moldovenismului din țară. În 2018, Pascaru a donat PSRM-ului zece mii de lei.

Ordinul Republicii a fost acordat socialistului Vasile Chirtoca. Chirtoca este în prezent consilier municipal al socialiștilor din Primăria Chișinău. La alegerile locale din capitală din 2015, a fost nominalizat în calitate de candidat de către Partidul Comuniștiilor. În cursa electorală, el a fost cel mai bogat candidat, a cărui avere număra milioane de lei. Chirtoca este președintele „DAAC Hermes”, al cărei capital social este de peste 22 de milioane de lei.

Dumitru Roibu, președintele asociației Urmașii lui Ștefan, a fost decorat cu Ordinul de Onoare.

Citiți articolul integral pe acest link.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns