CEC face precizări privind activitatea jurnaliștilor în ziua alegerilor din 24 februarie 2019

CEC face precizări privind activitatea jurnaliștilor în ziua alegerilor din 24 februarie 2019

Comisia Electorală Centrală (CEC) face următoarele precizări privind activitatea jurnaliștilor în ziua alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019.

Jurnaliștii din Republica Moldova nu au nevoie de acreditare pentru a reflecta procesul electoral. Aceștia, în mod regulamentar, au acces în secțiile de vot, în cadrul consiliilor electorale de circumscripție electorală uninominale, precum și în cadrul CEC, în baza legitimației de serviciu.

CEC menționează că reprezentanții mass-media de peste hotare care vor să reflecte procesul electoral trebuie să fie acreditați de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). La intrarea în secția de votare jurnaliștii străini vor prezenta carnetul de acreditare pe lîngă MAEIE.

De menționat că reprezentanții mass-media beneficiază de aceleași drepturi ca și observatorii naționali. Potrivit Codului electoral, reprezentanții mass-media au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, să facă înregistrări, fotografii și să filmeze procesul electoral cu aprobarea președintelui biroului electoral al secţiei de votare, fără a interveni în activitatea desfășurată în cadrul organului electoral.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns