(VIDEO) Reporteri fără Frontiere a lansat o campanie de luptă împotriva dezinformării - #FightFakeNews

(VIDEO) Reporteri fără Frontiere a lansat o campanie de luptă împotriva dezinformării - #FightFakeNews

Lupta contra dezinformării este o miză majoră a acţiunilor de apărare a jurnalismului. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, celebrată în fiecare an pe 3 mai, organizația non-profit ”Reporteri fără frontiere” a lansat un clip care îndeamnă la mobilizare contra ştirilor false ("fake news") - "#FightFakeNews".

De Ziua mondială a libertății presei sunt omagiaţi şi jurnaliştii  care și-au pierdut viața prin exercitarea profesiei lor.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.

ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: "Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat."

În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns