Trei posturi TV și două ONG-uri de presă din R. Moldova, nemulțumite de proiectul noului Cod al Audiovizualului, au trimis o scrisoare către Consiliul Europei

Trei posturi TV și două ONG-uri de presă din R. Moldova, nemulțumite de proiectul noului Cod al Audiovizualului, au trimis o scrisoare către Consiliul Europei Foto simbol: National Film and Sound Archive

Trei posturi TV și două ONG-uri de presă din Republica Moldova au trimis o scrisoare către Consiliul Europei, în care reclamă mai multe incoveniențe din proiectul noului Cod al Audiovizualului. Un accent aparte este pus pe cota de 8 ore pe zi de produs autohton, care în opinia semnatarilor este prea mare pentru realitățile pieței din R.  Moldova. Scrisoarea este semnată de directorul Pro TV - Catalin Giosan, directorul TV8 - Natalia Morari (n.r. în luna februarie site-ul tv8.md anunța că noul director al postului tv este Veaceslav Pâslari), directorul Canal Regional - Ludmila Topal, directorul Centrului de Jurnalism Independent (CJI) - Nadine Gogu și directorul Asociației Presei Independente (API) - Petru Macovei. Niciuna dintre instituțiile pe care le conduc cei cinci semnatari nu au publicat scrisoarea în cauză sau vreun articol de presă cu referire la ea. Reporterii Deschide.MD au aflat despre existența documentului dintr-un mesaj venit pe adresa redacției. 

Semnatarii denunță faptul că „acea cotă de 8 ore de produs autohton nu a fost introdusă accidental în această lege. Este odecizie deliberată, prin care se intenționează eliminarea de pe piață a stațiilor TV independente”. Nu menționează, însă, nimic despre aspectul concurenței neloiale între televiziunile retransmise și cele sută la sută autohtone. 

De asemenea, semnatarii se referă la graba cu care a fost adoptat în prima lectură proiectul noului Cod al Audiovizualului, deși procedura spune clar: votul în lectura I este obligatoriu pentru a putea trimite proiectul spre expertizare către instituțiile europene. 

Conținutul original al scrisorii semnate de directorii ProTV, TV8, Canal Regional, CJI și API poate fi citit pe Deschide.MD.

De asemenea, sursa citată menționează că unii dintre cei cinci semnatari, inclusiv Pro TV Chișinău, sunt beneficiari ai proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” finanțat de USAID prin intermediul Internews Moldova. Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de dolari, acordați pe un termen de cinci ani, iar beneficiarul majoritar  - Internews Moldova - face parte din grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media care a lucrat la elaborarea noului Cod al Audiovizualului. Una dintre prioritățile acestui grup de lucru este consolidarea produsului autohton pe piața mass-mediei din R.Moldova. 

Directorul Internews Moldova, Corina Cepoi, a declarat pentru Deschide.MD: ”Eu cunosc despre acestă scrisoare. Ea este publică. Aseară a apărut o știrea despre ea pe media-azi.md. Dar eu nu văd nicio legătură dintre scrisoarea în cauză și partenerii noștri beneficiari ai proiectului (finanțat de USAID)”. (n.r. până la ora publicării acestei știri, pe media-azi.md nu este niciun articol despre scrisoare respectivă).

Existența respectivei scrisori adresată Consiliului Europei a fost confirmată și de directorul API, Petru Macovei: „Eu sunt semnatar, consider că sunt anumite probleme și că unele prevederi ale codului ar putea să complice activitatea unor radiodifuzori. Ăsta este tot comentariul meu”.

În urmă cu câteva săptămâni, și directorul postului de televiziune RTR Moldova (post de televiziune bazat pe retransmisie) a trimis către misiunile diplomatice și OSCE Moldova, o scrisoare în care condamnă unele modificări ale noului Cod al Audiovizualului. Evghenii Sergheiev se referea, în speță, la cotă de produs obligatoriu în limba română.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns