Scandal în mass-media, legat de licența postului TV8. CCA și Oficiul Republican al Dreptului de Autor vin cu reacții

Scandal în mass-media, legat de licența postului TV8. CCA și Oficiul Republican al Dreptului de Autor vin cu reacții

După ce Consiliul Coordonator al Audiovizualului a amânat examinarea cererii de cesiune a licenței postului TV8 din proprietatea Analitic Media Grup către Asociația Obștească „Media Alternativa”, mai multe organizații neguvernamentale de media și-au exprimat îngrijorarea față de "tergiversarea vădit intenționată" de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a cesionării licenței de emisie a TV8 către organizația neguvernamentală "Media Alternativa".

Postul de televiziune „TV8”, fostul „TV7”, a rămas încă în proprietatea „Analitic Media Grup” SRL. Pentru ca TV8 să treacă în posesia Asociației „Media Alternativa”, pentru a putea beneficia de granturi externe, este necesar ca CCA sa aprobe cesionarea licenței. Autoritatea regulatorie invocă o datorie a postului de televiziune față de o asociație de protecție a drepturilor de autor. 

În ultima perioadă, acest subiect a stârnit diverse reacții în mass-media, iar astăzi, Asociația Obștească Oficiul Republican al Dreptului de Autor (ORDA) și Asociația Obștească Națională "Copyright" dezmințit informația precum că "Analitic Media Grup", deținător al postului TV8, ar fi achitat remunerații pentru valorificarea drepturilor de autor și conexe în beneficiul ORDA și AN "Copyright". Asociațiile consideră acțiunile CCA corecte și au dat în judecată postul de televiziune TV8, întrucât informațiile prezentate în cadrul emisiunii „Politica” cu Natalia Morari din data de 27.09.2017 ar fi false. Detalii aici.

Într-un comunicat remis presei, cele două organizații afirmă că SA „ANALITICMEDIA-GRUP”- deținător al postului TV8/TV7 - nu ar fi achitat careva remunerații pentru valorificarea drepturilor de autor și conexe, așa precum s-a declarat în emisiunea respective, scrie Zugo.md.

Toate afirmațiile și declarațiile făcute de Natalia Morari, precum că remunerația pentru valorificarea drepturilor de autor a fost achitată pentru membrii la ORDA și AN „Copyright” sunt false și cu regret constatăm că au drept scop manipularea opiniei publice”, se arată în comunicat.

Cele două organizații mai specifică că au expediat, încă din 2012, cereri prealabile prin care au solicitat obținerea licenței de la ORDA și AN „Copyright”. 

La toate cererile și somațiile noastre niciodată nu am primit nici un răspuns din partea acestora și nimeni nici nu a încercat măcar să ia legătura cu asociațiile obștești pentru a clarifica situația, deși am informat continuu conducerea postului TV7/TV8 despre ilegalitățile pe care le comit.

Fiind ignorate toate demersurile noastre, precum și lipsa de orice dorință și inițiativa de a soluționa amiabil această situație de încălcare a drepturilor de autor și conexe, am fost nevoiți să recurgem la unica cale legală -  să depunem o cerere în instanța de judecată”.

De altfel, se menționează și faptul că cele două organizații sunt singurele asociații cu drept de eliberare a licențelor, iar afirmațiile precum că postul de televiziune ar fi achitat pentru drepturile de autor și conexe sunt un neadevăr.

„Totodată, ne pare foarte straniu și manipulatoriu faptul că televiziunea care pretinde a fi pro-europeană, democratică, liberă și obiectivă, nu a dorit să ne invite în emisiune sau măcar să accepte intervenția noastră în direct prin telefon, pentru a expune în emisiune toate pozițiile și argumentele pe acest caz, astfel încât telespectatorii să poată singuri să-și facă concluzii.

Au preferat să prezinte unilateral doar poziția sa, victimizându-se conștient pe acest caz în care au încălcat drepturile de autor și conexe aproape 700 de ori doar în 5 zile de monitorizare. Ne vine greu sa ne imaginăm cîte încalcari s-au produs anterior. Declarăm că suntem dispuși, deschiși pentru comunicare și un dialog public pe acest subiect”.

În final, Asociaţia Obştească Oficiul Republican al Dreptului de Autor (ORDA) și Asociaţia Obştească Asociația Națională „Copyright” specifică că acest post de televiune nu este singurul pe care îl monitorizează în acest sens.

Și Consiliul Coordonator al Audiovizualului a emis astăzi un comunicat de presă prin care își anunță dezamăgirea ”față de conținutul fals și superfluu, dar și față de maniera distorsionată, pe care le promovează fățiș o serie de organizații neguvernamentale de media, atunci când se pronunță total neavizat în raport cu adoptarea Deciziei CCA de amânare a cesiunii licenței de emisie de la ANALITICMEDIA GRUP SA către Asociația Obștească MEDIA ALTERNATIVĂ pentru postul de televiziune TV8”.

CCA a prezentat și câteva argumentele circumscrise cadrului legal, care i-a obligat să adopte anume această decizie, bazată exclusiv pe principiul salvgardării interesului public în domeniul audiovizualului. Comunicatul integral poate fi citit aici.

Menționăm că la mijlocul lunii septembrie s-a aflat că ORDA, condus de interpretul Adrian Ursu și ANCO, condusă de compozitorul Liviu Știrbu, au cerut de la actualul proprietar al TV8, compania Analitic Media Grup, 1,2 milioane de lei pentru neachitarea licenței de utilizare a operelor protejate în diferite emisiuni muzicale la postul de televiziune TV7.

Anterior, jurnalista Natalia Morari vorbea despre reorganizarea postului TV8, care urma să fie condus de Asociația Obștească Media Alternativă, fondată de jurnaliști care, potrivit acesteia, „va deține 75 de procente din acțiunile postului TV7”.  Totuși, postul TV8 a rămas, pe vechi, în proprietatea Analitic Media Grup, reprezentat de Alexandra și Petru Lucinschi, (copiii politicianului Chiril Lucinschi) cu 49 și, respectiv, 51 de procente din pachetul de acțiuni). 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns