RTR Moldova, care retransmite Rossia 1, a cerut licență de emisie și în România. CNA a amânat intrarea televiziunii pro-ruse pe piața audiovizualului de peste Prut

RTR Moldova, care retransmite Rossia 1, a cerut licență de emisie și în România. CNA a amânat intrarea televiziunii pro-ruse pe piața audiovizualului de peste Prut

Consiliul Național al Audiovizualului din România l-a scos afara din sala de ședinte pe Sergheev Evghenii, reprezentantul Rossia 1 în Republica Moldova în timpul discuțiilor pentru cererea de intrare pe piața din România a televiziuni RTR, scrie Forbes Romania. CNA a amânat luarea unei decizii pentru următoarea ședință.

Compania din Iași, care susține proiectul RTR, este deținută de TV Content SRL din Chișinău, deținută la rândul său de Sergheev Evghenii 50% și Stetco Victor – 50%. TV Content SRL operează RTR Moldova, care transmite programele televiziunii de stat rusești Rossiya 1 (în ortografia Wikipedia în limba engleză, n. red.).

Sergheev Evghenii, șeful și fondatorul TV Comunicații Grup și TV Content SRL din Moldova, a fost și el la ședința CNA din 10 august, dar a stat în spatele membrului CNA Gabriel Tufeanu, pe locurile destinate ziariștilor și audienței.

După prezentarea proiectului și audierea echipei RTR, membrii CNA au început dezbaterile, o bună bucată de vreme fiind prezent și Sergheev, deși colegii săi audiați au ieșit din sală.

Audierile RTR din 10 august au început cu Veaceslav Hristea, care s-a prezentat în fața CNA ca fiind administratorul companiei din Iași Telecontent Productions.

Acesta a explicat că televiziunea va fi una generalistă, cu filme și seriale de producție românească și buletine de știri, cu emisiuni matinale în cursul săptămânii și în week-end. (Un nume Veaceslav Hristea apare pe o listă din decembrie 2016 de redobândire a cetățeniei cu păstrarea domiciliului în străinătate, publicată pe site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie din România.)

În fața CNA au mai fost prezenți, printre alții, Luminița Popa, producătoarea emisiunii matinale la RTR Moldova, prezentată ca producător general la RTR Iași, și Bogdan Hrincu, de la compania O-Video din România, care va asigura „serviciul tehnic și echipamentele de studio”.

Vorbind despre programe, Luminița Popa a spus inițial că nu divulgă numele filmelor și serialelor care vor fi difuzate. „Am studiat piața din Republica Moldova și am ajuns la concluzia că filmele și seriale sunt principalul punct de atracție pentru telespectatori – avem acorduri prealabile cu mai mulți distribuitori dar nu divulgăm numele…” „Ne orientăm spre publicul feminin… Vom difuza melodrame (telenovele, n.red.), dar și filme cu caracter istoric și detective…”

După ce Monica Gubernat, membru CNA, a spus că în România sunt multe licențe care au ca țintă publicul feminin și alți membrii CNA au insistat cu privire la filmele ce vor fi difuzate, Luminița Popa a spus că vor fi filme realizate de producători ucraineni și ruși. Cu subtitrarea asigurată din Republica Moldova.

„Intenționăm să fim un post apolitic. Punem accent pe divertisment. Vom prezenta subiecte românești, despre diaspora moldovenească din România. Televiziunea va fi adresată publicului din România, cu emisiuni variante, rusești și românești”, au spus, printre altele, reprezentanții RTR.

„Cum veți mulțumi publicul rusofon?” a întrebat Florin Gabrea, membru CNA. Dorina Rusu, membru al CNA, și-a exprimat rezerve că telenovelele ucrainene și rusești sunt cunoscute în România și vor atrage publicul, iar Monica Gubernat a întrebat care este procentul de filme.

„Totul depinde de acordurile pe care le avem, vom încerca o pondere de 50% filme ruse și ucrainene, 50% eurpene și americane. Vom ajusta procentajele pe parcurs”, a răspuns Popa.

„Se retransmite ceva din Moldova?”, a întrebat Monica Gubernat. „Nu, vom achiziționa formate din Moldova, de exemplu pentru o emisiune culinară”.

Gabrea a întrebat dacă subiectele din emisiunile de informare vor avea teme din România sau doar din Moldova? „Știrile vor fi filmate în România, editate și fac referință la subiectele din România. Vom pune accentul pe autoritățile din România”.

Răsvan Popescu, președintele de ședință, a întrebat cum se receptează televiziunea. „Emisia se face pe satelit, vom face contracte cu cabliștii din România pentru difuzare. Avem o înțelegere prealabilă cu Orange din România și SES, care o să ne preia pe satelit”, a explicat Veaceslav Hristea.

„RTR de la ce vine?”, a întrebat Florin Gabrea. De la „RTR Moldova din Moldova, în România am rămas doar cu RTR”, a explicat Luminița Popa.

Spre finalul audierilor, reprezentanții proiectului RTR au mai spus că studiourile ar putea fi și la Iași și la București. „O-Video din București ne va asigura studiourile, o să vedem ce oferte primim”, a spus Veaceslav Hristea. Acesta a mai completat că firma nu mai are alt obiect de activitate, înafară de audiovizual.

După audierea reprezentanților RTR, Dorina Rusu a spus că nu votează acest proiect, „simt nevoia să mă mai informez. Mi se pare prea mult să văd atâtea filme rusești. Ce scopuri au?”

Amânarea votului pe cererea de licență propusă de Răsvan Popescu a întrunit acordul a șapte membri CNA: Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos și Florin Gabrea. Gabriel Tufeanu a votat „împotrivă”.

Mai multe citiți AICI.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns