Program radio pentru promovarea femeilor și tinerilor de etnie romă la Radio Patrin

Program radio pentru promovarea femeilor și tinerilor de etnie romă la Radio Patrin Foto simbol: Total Croatia News

Un program radio pentru promovarea femeilor și a tinerilor de etnie romă va fi lansat în următoarele nouă luni de către Radio Patrin. Emisiunea va dura aproape o oră și, pentru că va fi în direct, ascultătorii vor putea suna sau trimite mesaje cu întrebări pentru experții prezenți în studio.

Într-o conferință de presă la IPN, Elena Sârbu, editor-șef la Radio Patrin, spune că emisiunile vor fi în limba română și rusă. Ascultătorii vor putea să interacționeze cu cei din studio prin telefon, Facebook sau mesaje pe site-ul web. În cadrul programelor vor fi invitați experți, lideri în diferite domenii, care vor aborda subiecte precum: încurajarea femeilor și a tinerilor să participe în viața socială, economică, politică, culturală, implicarea în procesul de luare a deciziilor, lidersim etc.

„Conform studiilor, femeile rome sunt încă marginalizate, reprezintă unul dintre cele mai excluse grupuri. Platforma media este o posibilitate de a promova femeile rome. Radio Patrin este unica posibilitate, în acest moment, ca vocea romilor să fie auzită, dar și să fie promovată limba romani”, a spus Elena Sârbu.

Potrivit Elenei Sârbu, romii își doresc să participe la viața economică și politică, dar și administrația publică trebuie să fie mai deschisă. „Comunitatea romă este foarte diferită, dar din rapoartele locale pe care le avem din partea mediatorilor, aceștia au spus că sunt interesați să participe la luarea deciziilor la nivel local. Ei înțeleg că noi ne dezvoltăm și trebuie să mergem într-un pas cu tehnologiile avansate, cerințele din societate”, a spus Elena Sârbu.

Editorul-șef de la Radio Patrin a îndemnat presa „să nu rămână surdă și mută atunci când se vorbește despre comunitatea romă”. Termenul „țigan”  este discriminatoriu, dar mass media îl mai folosește. Foarte puțin se scrie despre romii de succes sau despre problemele cu care se confruntă comunitatea. De regulă, sunt mediatizate doar subiecte despre nunți și case de lux sau despre unele tradiții, dar aproape întotdeauna în context negativ.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns