Primele sancțiuni ale CCA în această campanie electorală! 5 posturi TV s-au ales cu avertizare publică

Primele sancțiuni ale CCA în această campanie electorală! 5 posturi TV s-au ales cu avertizare publică

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a analizat azi, în ședință publică, primul raport de monitorizare a radiodifuzorilor la capitolul respectării legislației electorale, în cadrul campaniei pentru alegerile din data de 20 mai. Astfel, cinci posturi TV s-au ales cu avertizare publică.

Astfel, cu atenționare publică s-au ales posturile „Accent TV”, „ITV”, „NTV Moldova”, Exclusiv TV” și „Jurnal TV”. Potrivit CCA, posturile date au favorizat unii candidați, nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali, nu au asigurat pluralismul de opinie și echilibrul surselor în situațiile de conflict.

În total, la capitolul respectării legislației electorale au fost monitorizate zece posturi TV: „Moldova-1”, „TV8”, „Accent TV”, „ITV”, „NTV Moldova”, „TVC 21”, „Exclusiv TV”, „Jurnal TV”, „Ren Moldova” și „RTR Moldova”.

De asemenea, în urma autosesizării membrului CCA, Tatiana Buraga, a fost monitorizat și postul „PRO TV CHIȘINĂU”.

Monitorizarea a fost făcută în perioada 20-29 aprilie 2018. În această periadă, posturile de televiziune supuse monitorizării au difuzat în total 318 materiale, în cadrul cărora au fost reflectați candidații electorali.

Cele mai multe subiecte cu caracter politic și electoral au fost difuzate de postul de televiziune „Accent TV” (72 de subiecte), urmat de „NTV Moldova” (43 de subiecte), „RTR Moldova” (34 de subiecte), „Moldova-1” (31 de subiecte), „ITV”(29 de subiecte), „PRO TV CHIȘINĂU” (27 de subiecte), „Jurnal TV” (25 de subiecte), „Exclusiv TV” (23 de subiecte), „TV 8” (18 subiecte), „TVC 21” (16 subiecte) și „Ren Moldova” (0 subiecte).

În perioada de raport, din numărul total al candidaților electorali/reprezentanți ai formațiunilor politice, cota bărbaților a fost de 76%, iar cota femeilor – de 24%.

Potrivit membrilor CCA, posturile „Moldova-1”, „TV8”, „TVC 21”, „PRO TV CHIȘINĂU” și „RTR Moldova” au mediatizat echilibrat campania electorală, oferind acces egal concurenților electorali pentru alegerile locale noi. 

De asemenea, în cadrul ședinței de azi, membrii CCA au examinat Raportul de monitorizare a postului de televiziune „REN Moldova” la capitolul respectării Concepției generale a serviciului de programe și, potrivit CCA, datele monitorizării au atestat că „REN Moldova” nu respectă Concepția generală a serviciului de programe aprobată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului prin Decizia nr. 5/22 din 26 februarie 2018, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns