Polemici la ședința CCA, după ce RTR Moldova a fost din nou amendată pentru încălcarea legii anti-propagandă (VIDEO)

Polemici la ședința CCA, după ce RTR Moldova a fost din nou amendată pentru încălcarea legii anti-propagandă (VIDEO)

Rezultatele monitorizării de către Consiliul Coordonator al Audiovizaulului (CCA) a postului de televiziune RTR Moldova pe parcursul anului 2018 au atestat că la data de 9 mai a fost transmisă în direct Parada Victoriei de la Moscova, Rusia, cu o durată de circa o oră. În timpul paradei au mărşăluit militari, a urmat tehnica de luptă și discursul președintelui Vladimir Putin. Drept rezultat, CCA a constatat că astfel postul de televiziune a încălcat legislația cu privire la Codul Audiovizualului și a fost amendată cu 85 de mii de lei.

Subiectul a fost discutat la ședința CCA din 8 iunie 2018, fiind prezenți și reprezentanți ai postului de televiziune vizat, care și-au manifestat indignarea și nemulțumirea față de decizia CCA de a sancționa compania.

”Nu e vorba despre transmiterea unui program. Noi aplicăm legea și nu ținem cont de opinii. Un program are un autor, iar aici nu este indicat nici autorul acestuia și nimic. Să citim Constituția R. Moldova care stabilește libertatea de exprimare, este un drept fundamental și permite de a transmite ce dorești. Acest program nu cade sub incidența restricțiilor formulate. Nu pot fi sancționat pentru ceea ce se permite, această normă este perfect legală, este declarativă deoarece prin această sintagmă nu este stabilită vreo restricție”, a declarat avocatul.

”Tot ceea ce nu este interzis, este permis”, a mai adăugat directorul RTR Moldova, Evgheni Sergheev,

La rândul său, președintele CCA, Dragoș Vicol a declarat că postul de televiziune a folosit un subterfugiu (n.r. viclenie) în cazul dat.

”Dvs chiar considerați că prin punerea acestui program pe post nu sunteți pasibili de amendă? Sau faceți intenționat pentru a fi amendați? De ce nu întrebați dacă sunteți pasibili sau nu? Și puneți pe post pentru a ne zădărî pe noi? De ce o faceți dacă știți că există o probabilitate”, a întrebat Dragoș Vicol.

În cele din urmă, membrii CCA au votat unanim pentru sancționarea postului de televiziune cu 85 de mii de lei. Reprezentanții RTR Moldova s-a declarat împotriva deciziei și au menționat că o vor ataca.

Amintim că și în luna februarie curent, postul de televiziune RTR Moldova a fost amendat de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu 50.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legii anti-propagandă.

Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, posturile de televiziune şi radio din Republica Moldova nu au voie să transmită programe cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care nu sunt produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns