PNUD a desemnat cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție din 2017. Cine sunt câștigătorii

PNUD a desemnat cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție din 2017. Cine sunt câștigătorii

Autorii celor mai bune 9 investigații jurnalistice pe teme de corupție au fost premiați de PNUD Moldova în contextul celebrării Zilei Internaționale Anticorupție din 9 decembrie. Investigațiile au fost selectate din 45 de articole înscrise în acest an la concursul organizat de proiectul PNUD „Consolidarea funcțiilor de prevenire și analiză a Centrului Național Anticorupție (CNA)”, implementat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Competiția, organizată pentru al doilea an consecutiv, își propune să încurajeze jurnalismul de investigație în elucidarea cazurilor de corupție și să promoveze cooperarea autorităților publice cu mass-media pentru crearea climatului „zero toleranță” față de corupție.

Stefan Liller, Reprezentantul rezident adjunct al PNUD, a menționat că fenomenul corupției e recunoscut drept o problemă globală și lupta împotriva acesteia a fost inclusă în noua Agendă 2030 privind Dezvoltarea Durabilă. „Vrem să recunoaștem în mod public eforturile depuse de jurnaliștii de investigație din Moldova pentru a expune corupția și a spori gradul de conștientizare a opiniei publice în acest sens. Cazurile de corupție adesea rămân necunoscute publicului, iar jurnaliștii uneori se pun în pericol în procesul de investigare și se expun.”

La concursul din acest an au participat 20 jurnaliști, inclusiv în coautorat, care au prezentat 45 de materiale de investigație realizate și publicate în perioada ianuarie – octombrie 2017 și care vizează fapte de corupție, gestionare frauduloasă a banilor și patrimoniului public, averi și afaceri nedeclarate, scheme de crimă organizată și spălare a banilor.

Juriul, format din reprezentanți mass media și experți anticorupție, a evaluat materialele de investigație în funcție de complexitatea publicației, calitatea documentării, originalitatea subiectului, valoare socială, instrumentele de prezentare și vizualizare a datelor, dar și în funcție de respectarea standardelor profesionale și etice în procesul de documentare. 

Investigațiile jurnalistice desemnate câștigătoare sunt:

  • Premiu de gradul I

1) „Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese”, autor Victor Moșneag, semnat împreună cu Anatolie Eșanu;

2) „Parcurile din Chişinău, sub lama intereselor”, autoare Anastasia Nani;

3) „Mită în agricultură: 20 000 € și un Mercedes”, autori Inna Cîvîrjic, Ion Preașca, Liuba Sevciuc (RISE Moldova).

  • Premiu de gradul II

1) „Pe urmele miliardului. În buzunarele cui au ajuns banii statului”, autoare Mariana Rață;

2) „Casa judecătorilor, construită pe un teren acordat fără licitație, în baza unui demers neargumentat”, autoare Viorica Zaharia;

3) „Magazinele lui Şor: Business electoral pe spatele pensionarilor”, autor Anatolie Eșanu.

  • Premiu de gradul III

1) „До первого землетрясения»/”Până la primul cutremur de pământ” autor Igor Fomin;

2) „Fabricat în Parlament”, autor Iurie Sanduța

3) „Доходы, имущество и бизнес. «СП» проверила декларацию начальника бельцкой полиции/Venituri, proprietate și afaceri. "SP" a verificat declarația șefului poliției din Bălți”, autor Sergiu Pascari. 

Jurnaliștii câștigători au obținut premii de valoare, cum ar fi camere video, laptop-uri performante și aparate foto profesionale.

CITEȘTE ȘI:

Au fost desemnați câștigătorii Topului Jurnaliștii Anului 2017

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns