Participanții la Forumul Mass-Media 2015 au semnat o rezoluție. Iată ce conține (DOC)

Jurnalişti, editori, manageri media și alţi reprezentanţi ai instituţiilor de presă au semnat rezoluția Forumului mass-media 2015. Prin acest act, participanții la Forum condamnă practicile de monopolizare și control asupra mass-mediei și solicită presei să adere la standardele de calitate. 

De asemenea, Rezoluția conține mai multe solicitări la adresa autorităților, printre care: să adopte şi să implementeze politici coerente de dezvoltare a instituțiilor mass-media, să ajusteze cadrul juridic la normele Uniunii Europene de activitate a domeniului mediatic, să asigure libertatea presei, să protejeze spațiul informațional autohton. 

Acţiunile concrete pentru realizarea obiectivelor pentru crearea şi consolidarea unui climat de concurenţă loială şi independenţă editorială a instituţiilor mass-media vor fi incluse într-o „Foaie de parcurs” care va fi definitivată de un grup de iniţiativă în baza recomandărilor formulate în atelierele de lucru şi transmisă în următoarele două săptămâni factorilor de decizie (Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova, ministerele şi instituţiile abilitate).

Timp de o săptămână, jurnaliştii, editorii, managerii media, alţi reprezentanţi ai instituţiilor de presă din ţară vor putea expedia în adresa grupului de iniţiativă, din care fac parte facilitatorii atelierelor de lucru şi experţii organizaţiilor neguvernamentale de media care au desfăşurat Forumul mass-media 2015, propuneri şi sugestii suplimentare pentru „foaia de parcurs”. Documentele Forumului mass-media vor fi transmise, de asemenea, ambasadelor şi reprezentanţelor străine, instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale care monitorizează dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova.  

Menționăm că Forumul mass-media 2015 a fost organizat de Consiliul de Presă din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Electronice (APEL) și Centrul Tânărului Jurnalist (CTJM). Desfăşurarea Forumului a fost finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Consiliul Europei și Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns