Nu toate televiziunile difuzează 8 ore de produs autohton, deși sunt obligate să o facă de la 1 octombrie (VIDEO)

Nu toate televiziunile difuzează 8 ore de produs autohton, deși sunt obligate să o facă de la 1 octombrie (VIDEO)

Până în prezent, nu toate televiziunile din Republica Moldova și-au adaptat grilele de emisie conform noilor prevederi ale Codului Audiovizualului, care au intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2017. Potrivit directorului Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, printre aceste posturi TV sunt Ren TV Moldova, TNT, N4, RTR Moldova ș.a.

„Este prematur să prezint un tablou exhaustiv asupra situației care se atestă în ceea ce vizează respectarea prevederilor care au intrat în vigoare din data de 1 octombrie, însă cert este faptul că noi am supus unui proces de monitorizare amplu și pertinent 31 de posturi care se află sub jurisdicția Republicii Moldova să vedem cu se respectă aceste prevederi”, a menționat Dragoș Vicol, potrivit Realitatea.md.

Ei nu încearcă să-și amelioreze situația din această perspectivă și anume difuzarea de la ora 6 dimineața la ora 24 seara a celor 8 ore de produs autohton, dintre care 6 ore în prime-time și patru ore în limba română. Pentru mine este o situație îngrijorătoare, fiindcă mesajele CCA au început încă din luna aprilie, când au fost adoptate aceste prevederi. Nu pot să înțeleg această inerție de a se conforma acestor prevederi”, a comentat șeful CCA. 

Până în prezent, încă nu au fost aprobate toate grilele de emisie ale radiodifuzorilor: „În grilele de emisie ale acestor posturi au încercat să fie inoculate anumite elemente care ar respecta aceste prevederi, dar nu au fost aprobate încă toate grilele de emisie din motiv că timp a fost prea puțin. Urmează ca în cel mai scurt timp toate grilele de emisie să le aprobăm în conformitate cu noile prevederi”, susține Dragoș Vicol.

Angajații Direcției de monitorizare a CCA vor veni în scurt timp cu un raport cu privire la modul în care sunt respectate noile prevederi ale audiovizualului. Fiecare post poate fi monitorizat timp de 24 de ore, nu e necesar ca în cazul altor campanii radiodifuzorii să fie monitorizați timp de o săptămână, zece zile sau două săptămâni. Posturile TV și de radio care nu s-au conformat riscă să fie amendate cu zeci de mii de lei: „Nu vom fi adepții unor jumătăți de măsură sau a unor abordări preferențiale. Cu certitudine, vom aplica cele mai dure sacțiuni în cazul în care vom vedea că în urma monitorizării aceste posturi nu se vor conforma literei legii. Scopul nostru nu este de a-i sancționa cu 10, 15 sau 20 de mii de lei, dar ca ei să înțeleagă că această prevedere derivă din esența produsului autohton audiovizual. Este vorba despre dreptul beneficiarilor de a avea servicii de calitate”, declară directorul CCA. 

Amintim că, noile prevederi ale Codului Audiovizualului ce țin de majorarea cantității produsul autohton difuzat la posturile de radio și televiziune din Republica Moldova au fost aprobate de Legislativ în primăvara acestui an. Prevederile au intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2017. 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns