Moldova 1 condamnă atacurile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase și solicită misiunilor diplomatice să ia atitudine

Moldova 1 condamnă atacurile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase și solicită misiunilor diplomatice să ia atitudine

Conducerea postului de televiziune de Moldova 1 dezminte, într-un comunicat de presă, acuzațiile de incorectitudine ale liderului PPDA, Andrei Năstase și ale președintele PAS, Maia Sandu. Asta după ce cei doi s-au arătat deranjați de faptul că Moldova 1 nu ar reflecta pe larg acțiunile de protest din ultimele zile.

Postul public de televiziune Moldova 1 a lansat un Apel prin care îşi exprimă dezacordul faţă de declaraţiile liderilor Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), făcute astăzi, în cadrul conferinţei de presă, conform cărora televiziunea naţională nu ar fi reflectat suficient protestul de duminică, 24 iunie, iar reportajele despre protest ar fi fost difuzate la sfârşitul buletinelor de ştiri. Conducerea televiziunii naţionale consideră că aceste învinuiri induc în eroare opinia publică şi, nefiind combătute, ar putea afecta imaginea postului public de televiziune, dar şi a echipei care îşi face meseria cu onestitate.

Potrivit Apelului, duminică, 24 iunie, postul public de televiziune a difuzat o ediție specială despre protestele desfășurate în centrul capitalei în urma deciziei instanţei de a invalida alegerilor locale din municipiul Chișinău.

„Aceasta a fost difuzată la ora 14:00, ora la care era planificată acțiunea. Respectiv, în cadrul acestei emisiuni am relatat despre revendicările protestatarilor prin intermediul includerilor în direct și imaginilor de la fața locului, a comentariilor analiștilor politici, iar avocatul lui Andrei Năstase a explicat care sunt argumentele invocate în recursul depus la Curtea Supremă de Justiție. Totodată, pe parcursul zilei de emisie, au fost realizate reportaje de la protest și au fost organizate relatări live, în cadrul tuturor jurnalelor”, se menționează în apel.

Totodată, postul public de televiziune neagă declarația liderei PAS, Maia Sandu, precum că Moldova 1 a prioritizat știrile în asemenea mod încât informația despre protestul de duminică a fost difuzată la sfârșitul știrilor. „Menționăm că de fiecare dată știrea despre protest a fost plasată prima, iar acest lucru poate fi demonstrat prin înregistrările care se păstrează în arhivă”, se menționează în apel.

În Apel se mai face referire și la o altă declarație a Maiei Sandu, potrivită căreia ea a fost invitată la televiziunea naţională acum un an în urmă, la o dezbatere cu Andrian Candu, iar de atunci nu a mai primit nicio invitaţie.

„Și în acest caz este vorba despre o dezinformare, deoarece Maia Sandu a fost invitată de cel puțin șase ori la emisiunea „Butonul roșu”, care a fost realizată anume la solicitarea partidelor politice, inclusiv PPPDA și PAS. De fiecare dată însă, lidera PAS a delegat alți membri ai formațiunii. Același lucru s-a produs și în cazul lui Andrei Năstase care, în timpul dezbaterilor televizate, a delegat alte persoane pentru a-i prezenta platforma electorală”, se menționează în Apel.

Moldova 1 menționează că nu este pentru prima dată ținta unor acuzații nefondate și a unei campanii de defăimare. „De la lansarea protestelor PPPDA-PAS, în 2017, am fost supuși unor acțiuni de pressing și de imixtiune în politica editorială, despre care am anunțat opinia publică. Vedem că și de această dată sunt promovate mesaje calomnioase și lipsite de bază factologică. Mai mult, echipele de filmare care reflectă protestele sunt agresate verbal, reporterii și cameramanii activând în condiții de stres”, se specifică în apelul Moldova 1.

În această ordine de idei, Moldova 1 solicită societății civile, ONG-urilor de media, dar și misiunilor diplomatice acreditate, să ia atitudine față de încercările de a exercita presiune asupra postului public de televiziune, dar și față de cazurile de agresivitate verbală la adresa echipelor de filmare Moldova 1.

Totodată, Moldova 1 anunță că pe data de 1 iulie va realiza o ediție specială, cu relatări de la protestul preconizat, cu opinii ale protestatarilor, cu reportaje de la fața locului, comentarii, astfel încât consumatorul de informație să aibă garanția că obține o informație detaliată, echilibrată despre  procesele și evenimentele importante care au loc în societate.          

Amintim că, postul public de televiziune Moldova 1 este unul dintre cele trei posturi tv care, potrivit monitorizărilor CCA și ale Centrului pentru Jurnalism Independent, a reflectat echilibrat campania pentru alegerile locale, oferind acces egal concurenților electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre candidați.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns