Lovitură pentru Rusia: Trei jurnaliști, implicați în investigația privind prezența mercenarilor ruși în Africa, au fost uciși

Lovitură pentru Rusia: Trei jurnaliști, implicați în investigația privind prezența mercenarilor ruși în Africa, au fost uciși

Trei cetăţeni ruşi care aveau asupra lor legitimaţii de presă au fost ucişi în noaptea de luni spre marţi în apropiere de Sibut, în centrul Republicii Centrafricane, au anunţat marţi surse judiciare, religioase şi de securitate, relatează AFP.

Cadavrele celor trei ruşi ''au fost găsite la 23 de km de Sibut, ei au fost asasinaţi de bărbaţi înarmaţi neidentificaţi'', a declarat o sursă judiciară, precizând că cei trei ar fi fost omorâţi la un baraj rutier. Cadavrele celor trei bărbaţi au fost depuse marţi dimineaţă la baza Misiunii ONU pentru stabilizare în Republica Centrafricană (Minusca) din Sibut, au precizat sursele citate, adăugând că şoferul celor trei bărbaţi a dispărut. 'Ei se întorceau pe şosea din Kaga Bandoro ( nord)', a spus o sursă religioasă din Sibut.

Nici ambasada rusă la Bangui, nici consilierul rus la preşedinţia centrafricană nu ştiau de prezenţa jurnaliştilor în ţara lor, potrivit unei surse de securitate din Rusia.

Marți seara, Comitetul de Investigații a Rusiei (SKR) a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru uciderea jurnaliștilor. Totodată, SKR a oferit asistență autorităților competente din Republica Centrafricană.

Potrivit lui Mihail Hodorkovski, echipa de jurnaliști a fost implicată în investigația privind prezența mercenarilor ruși în serviciile diversor guverne afircane.

„Acest grup a lucrat împreună cu proiectul meu “Centrul de Investigații” (redactor sef Andrei Koniahin) la ancheta privind “mercenarii ruși”. Erau baieti curajosi, obisnuiti nu doar sa adune material ci și să-l “simtă” cu propriile mâini. Am sperat până la ultima clipa într-un miracol, ca au fost doar capturati, ca pot fi scosi de acolo. Vesnica memoriepentru ei. Profunde condoleate rudelor. Voi face eforturi pentru a-i identifica pe cei responsabili”, a scris Hodorkovski pe Facebook.

Potrivit Reuters, jurnaliștii au fost uciși într-o ambuscadă. Primarul din Sibut, Henri Depele, a declarat agenției că trupurile morților au fost găsite de soldații armatei regulate.

„Colegii noștri din RCA ne-au informat astăzi că forțele de mentinere a păcii ale ONU au primit rapoarte privind descoperirea a trei corpuri de sex masculin lângă o mașină abandonată, pe un drum la nord de Sibut, în prefectura Kemo – a declarat agenției de știri Eri Kaneko, reprezentantul Biroului Secretarului General al ONU. – Pacificatorii ONU au trimis în zonă o patrula care a confirmat această informație. De asemenea, patrula a descoperit că mașina a fost mitraliata. Cadavrele au fost duse la un spital din Sibut și apoi transportate la Bangui”.

Aceasta este prima dată când uciderea unor cetăţeni ruşi este făcută publică în Republica Centrafricană, unde prezenţa Rusiei a crescut în ultimele luni. Moscova a desfăşurat, de la începutul anului 2018, instructori militari la Bangui, a livrat arme armatei naţionale şi a asigurat securitatea preşedintelui Faustin-Arhanghel Touadera, al cărui consilier de securitate este un rus.

Rusia a reuşit să obţină o facilitate pentru a vinde arme guvernului centrafrican. În decembrie 2017, Moscova a livrat un important stoc mare de arme, inclusiv pistoale, puşti de asalt, mitraliere şi lansatoare de rachete. Moscova a fost, de asemenea, autorizată de ONU să acorde pregătire militară pentru două batalioane - aproximativ 1.300 de soldaţi - din cadrul Forţelor armate centrafricane.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns