STUDIU: Ce măsuri au fost luate în cazul demnitarilor, vizați în materialele jurnaliștilor de investigație, în ultimii 3 ani (VIDEO)

STUDIU: Ce măsuri au fost luate în cazul demnitarilor, vizați în materialele jurnaliștilor de investigație, în ultimii 3 ani (VIDEO)

Foto: thecitizen.org.au

Asociația Presei Independente a realizat un studiu care relevă modul în care instituțiile publice au reacționat la materialele de investigație, publicate în mass-media autohtonă, în ultimii trei ani. Potrivit realizatorilor analizei, au fost selectate 32 de materiale de investigație, în care sunt vizați funcționari de rang înalt, de la patru instituții media specializate: Ziarul de Gardă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Moldovacurata.md și RISE Moldova, scrie Realitatea.md.

Potrivit expertei media Viorica Zaharia, una dintre realizatoarele studiului, în cadrul analizei au fost selectate investigații jurnalistice de calitate, publicate în perioada ianuarie 2014 - iunie 2017. 

Astfel, în urma celor 32 de investigații, în 24 de cazuri a existat o reacție sau un control din partea autorităților, ceea ce, în opinia expertei media, denotă o tendință pozitivă.

În nouă cazuri au fost inițiate controale și au fost sancțiuni, fie acte de constatare, fie dosare penale. În același timp, în opt dintre cazuri nu a existat nici o reacție din partea autorităților.

În 16 cazuri persoanele care au fost vizate în ingestigațiile jurnaliștilor persoanele au rămas în funcții, iar în opt cazuri au fost avansate chiar.

În același timp, cinci dintre demnitarii vizați în investigații au fost demiși, însă din motive independente de faptele expuse de ziariști și doar în trei cazuri persoanele vizate au demisionat din proprie inițiativă sau au fost demise în consecința faptelor expuse de jurnaliștii de investigație.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns