Fotoreporterul Constantin Grigoriță, persona non grata la conferințele lui Dodon? API solicită Președinției explicații (DOC)

Fotoreporterul Constantin Grigoriță, persona non grata la conferințele lui Dodon? API solicită Președinției explicații (DOC) Foto: Mircea Zatușevschi

Constantin Grigoriță, fotoreporter, nu a avut acces la conferința organizată de către președintele Igor Dodon, care a avut loc ieri, 26 iulie, la Reședința Prezidențială de la Condrița. Grigoriță a menționat pe o rețea de socializare că deși a solicitat cu două zile înainte acces la conferință, precum au făcut toți jurnaliștii, pe listele celor admiși nu s-a regăsit și nici nu i s-a explicat motivul pentru care nu a fost inclus în listă”.

Fotoreporterul a scris pe o rețea de socializare și a prezentat imagini care confirmă că Președinția de fapt i-a acordat acces la conferința de presă.

Fotoreporterul Constantin Grigoriță, persona non grata la conferințele lui Dodon? API solicită Președinției explicații (DOC)

Organizațiile neguvernamentale de media au transmis un comunicat de presă, în care condamnă “cazurile tot mai frecvente de impunere a unor restricții de către autoritățile statului în ceea ce privește accesul presei la evenimentele de interes public”. 

“Astfel, miercuri, 26 iulie, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanţii mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinţie.
Considerăm inacceptabilă admiterea selectivă a reprezentanților mass-media la asemenea evenimente. Legislația media garantează dreptul jurnalistului de a obţine şi a difuza informaţii, de a face imprimări audiovizuale, a filma şi a fotografia, iar refuzul neîntemeiat de a asigura accesul jurnaliștilor constituie o formă de discriminare și un abuz. Atenționăm că asemenea practici sunt contrare convențiilor internaționale în domeniul mass-media și principiilor presei libere.
Reamintim organizatorilor acestui eveniment că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea pentru critică sunt sancționate și de Codul Penal al Republicii Moldova.
Solicităm Președinției Republicii Moldova și personal Președintelui Igor Dodon să explice public cauzele neadmiterii fotoreporterului Constantin Grigoriță. Cerem instituțiilor statului să dea dovadă de transparență și să-și construiască relația cu presa pe baze de încredere reciprocă”.

Scrisoarea a fost semnată de:  

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul ”Acces-Info”

Totodată, Asociația Presei Independente a emis o interpelare către Președinție în care solicită o explicație motivată pentru care nu i-a permis lui Constantin Grigoriță să participe la eveniment.

Fotoreporterul Constantin Grigoriță, persona non grata la conferințele lui Dodon? API solicită Președinției explicații (DOC)

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns