Europarlamentarii recomandă Guvernului de la Chişinău să includă în codul audiovizual prevederi ce ar pune capăt propagandei şi ştirilor false

Europarlamentarii recomandă Guvernului de la Chişinău să includă în codul audiovizual prevederi ce ar pune capăt propagandei şi ştirilor false Foto simbol

Europarlamentarii recomandă Moldovei să includă în proiectul codului audiovizualului prevederi ce ar pune capăt propagandei şi ştirilor false în mijloacele de informare în masă. Îndemnul a fost lansat în cadrul unei dezbateri la Parlamentul European organizate la iniţiativa partenerilor externi. La ea au participat deputații din comisia parlamentară de cultură și mass-media, reprezentanți ai presei, ai societății civile și experți media, transmite Publika.md.

Unii eurodeputaţi au apreciat munca depusă până acum în vederea îmbunătăţirii documentului, cu sprijinul experţilor europeni.

”Proiectul ia în considerare experiența altor țări care se confruntă cu propaganda rusă și ține cont și de efectele secundare ale războiului hibrid”, a spus Victor Boştinaru, europarlamentar.

Oficialii europeni au reiterat pericolul uriaş cu care se confruntă țările vizate de propaganda rusă din mass-media.

”E o responsabilitate uriașă să combatem știrile false pentru că toți știm cât de greu e să acționezi împotriva manipulării”, a declarat Norica Nicolai, europarlamentar.

Deputații moldoveni invitați la dezbatere au recunoscut importanţa problemei.

”Problema propagandei este una care preocupă toată Europa, dar aici trebuie să găsim un echilibru între libertatea de exprimare și asigurarea securității spațiului informațional”, a menţionat Corneliu Mihalache, deputat Comisia de Cultură.

Şi reprezentanții societății civile au recunoscut nevoia ajustării legislației audiovizuale și au avut o serie de sugestii cu privire la conținutul noului cod. Specialiștii media au vorbit despre problemele ce ţin de retransmisia programelor de radio și televiziune din Rusia.

”În Moldova am identificat 11 moduri în care Federația Rusă acționează și încearcă să influențeze societatea și procesul de luare a deciziilor”, a spus Dimitru Ţîra, expert media.

Proiectul de cod al audiovizualului, care a fost votat în prima lectură în parlamentul de la Chişinău, transpune în legislaţia naţională directiva parlamentului european şi a Consiliului Uniunii Europene privind libertatea de exprimare şi accesul la servicii media audiovizuale. El va fi votat în lectura a doua după ce va fi discutat cu partenerii externi.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns