Doi jurnaliști, plini de energie, au lansat pe Facebook ”Un show de doi Galbeni”. Secretele din spatele cortinei (VIDEO)

Doi jurnaliști, plini de energie, au lansat pe Facebook ”Un show de doi Galbeni”. Secretele din spatele cortinei (VIDEO)

Sunt tineri și ambițioși, plini de energie și dornici de aventură și noi experiențe. Vorbim de Mariana și Dorin Galben, doi jurnaliști care sunt foarte activi atât pe rețelele de socializare, cât și în viața de zi cu zi. Recent, am descoperit că aceștia au lansat pe Facebook ”Un show de doi Galbeni” – o platformă ”unde internauții vor putea găsi informații despre care instituțiile de presă, supuse puterii, preferă să tacă”. Cei doi frați au fost provocați de Topmedia pentru a dezvălui secretele din spatele cortinei, pe care le găsiți mai jos.  

Mariana ne-a povestit că pentru o perioadă de timp, împreună cu fratele său a moderat Blogul cu doi Galbeni, după care treptat au renunțat la el, fiind tot mai ocupați la locul de muncă. Ideea de a lansa show-ul pe Facebook a venit după ce și-au dat seama că această platformă este una de referință pentru cei care vor să se informeze sau să audă opinii diferite decât cele exprimate la posturile de televiziune, care manipulează și prezintă doar poziții care le sunt comode. 

”Așa cum tehnologiile evoluează și am observat că ne place să ne uităm mai mult la video decât să citim, am decis să „reînviem” cumva platforma comună pe care să ne expunem, dar nu am mai revenit la blog, ci am luat o hotărâre că o să creăm Un show de doi Galbeni. Ne place sensul dublu pe care îl oferă această denumire, unii, cărora nu le plăcea nici cum abordam temele pe blog anterior, deseori numeau blogul de doi bani. Acum tot oamenii de acest fel numesc show-ul de doi bani. Și nouă chiar ne place, căci orice reacție înseamnă impact – că suntem urmăriți, ceea ce e de bine”, spune Mariana.

Show-ul a început cu un clip video despre cele șapte motive de a pleca din Republica Moldova, după care Mariana a readus în atenția publicului faptul că luptă cu kilogramele în plus, cu dorința de a-i motiva pe cei care luptă cu kilogramele în plus să înceapă a slăbi.  

”Vom aborda teme diverse: de la sex până la politică (deși, astea două se întrepătrund deseori). Vom analiza multele probleme din societatea noastră – de la spitale până la biserici. Cu timpul formatul Show-ului se va schimba. Încă nu spun cum, dar promitem că va fi mai interesant!”, ne-a mai spus Mariana.

Tinerii au un singur scop: Să se exprime liber

”În primul rând noi ne dorim să ne expunem. Avem niște opinii pe care vrem să le exprimăm. Eu lucrez la o revistă cu și despre copii. Respectiv nu pot scrie acolo despre sex, despre politică, despre oamenii bârfitori etc. Așa că mi-am dorit o platformă pe care să mă dau cu părerea. Exact așa și Dorin. Când ești jurnalist trebuie să fii obiectiv și imparțial. Dar în afara muncii îți dorești să critici sau să lauzi, respectiv modul ales de noi ne oferă această posibilitate fără a afecta cumva munca noastră.

De la public ne așteptăm la aprecieri și critici. Dacă reușim să schimbăm unele stereotipuri ar fi minunat. Dacă voi reuși să motivez măcar un singur om să slăbească prin ceea ce fac, atunci voi considera că mi-am atins scopul. Dacă măcar un politician își va revizui acțiunile văzând o critică la Un show de doi Galbeni – la fel scopul nostru va fi atins”.

Același lucru l-a dezvăluit și Dorin. El spune că oamenii îi urmăresc și țin cont de părerile lor, iar acest lucru este un imbold spre mai multă implicare.  

”Am înregistrat deja mai multe video-uri care vor apărea treptat pe pagină și cu siguranță vor crea discuții aprinse în societate. Eu fac jurnalism de cinci ani, sora mea, Mariana Galben, practică această meserie chiar de mai mult timp. În perioada asta am adunat o comunitate de oameni în jurul nostru, în special pe Facebook, care ne urmăresc și care țin cont de părerile noastre. Din păcate postările scrise au un impact mult mai mic decât cele video și am decis să lansăm acest show.

Primele video-uri publicate au fost vizualizate de zeci de mii de oameni, iar asta înseamnă că există interes față de produsul pe care-l facem. Au fost multe comentarii, unele de laudă, altele de critică. Toate părerile sunt binevenite și contează. Ar fi fost mai rău dacă lumea era indiferentă”, susține Dorin.

Autorii susțin că acest proiect le aduce mare satisfacție și se bucură atât de părerile pozitive din partea publicului, cât și de critici, dar vorba lor: ”orice critică ne face să devenim mai buni. 

”Un show de doi Galbeni are doar câteva săptămâni și deja mulți discută despre el. În câteva luni vă asigur că proiectul o să aibă un impact foarte mare și va fi printre acele câteva platforme independente, unde internauții vor putea găsi informații despre care instituțiile de presă, supuse puterii, preferă să tacă. Cei care ne urmăresc pe rețelele de socializare știu deja că pentru noi nu există teme tabu”. 

În prezent, jurnalista şi bloggeriţa Mariana Galben este redactor-șef la revista pentru părinți ”Odoraș”, iar fratele său Dorin Galben este realizator/prezentator la 10TV, reporter la ziarul TIMPUL. 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns