Dezechilibru și manipulare în presa autohtonă! CIJ a prezentat ultimul raport de monitorizare din cadrul campaniei „Stop Fals” (VIDEO)

Dezechilibru și manipulare în presa autohtonă! CIJ a prezentat ultimul raport de monitorizare din cadrul campaniei „Stop Fals” (VIDEO)

Foto: API

Centrul Pentru Jurnalism independent (CJI) a prezentat azi ultimul raport de monitorizare a presei autohtone din cadrul campaniei „Stop Fals”. Monitorizarea a fost făcută în perioada lunilor 1 august - 1 octombrie 2017, fiind analizate știrile de la 12 instituții media, dintre care șapte posturi TV și cinci portaluri online de știri. Este vorba despre următoarele instituții de presă: Publika TV, Prime TV, Canal 2, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Jurnal TV, Deschide.md, Noi.mdGagauz.info, Sputnik.md și Ziarulnational.md.

În cadrul monitorizării a fost urmărit modul de reflectare a patru subiecte în principalele buletine de știri de la televiziunile și de pe portalurile de știri sus-menționate. Subiectele analizate țin de declararea vicepremierului rus Dmitrii Rogozin persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina, protestul antiguvernamental al opoziției din data de 17 septembrie și protestul PRSM din data de 24 septembrie. 

Astfel, potrivit realizatorilor studiului, în mare parte, subiectele au fost tratate dezechilibrat la instituțiile de presă supuse monitorizării. Spre exemplu, în știrile legate de subiectul declarării lui Dmitrii Rogozin persona non grata la posturile Publika TV, Canal 2 și Prime TV informația a fost prezentată ușor dezechilibrat, fiind elogiată decizia Guvernului. Aceeași situație se atestă și la Accent TV, subiectul a fost prezentat, de asemenea, dezechilibrat, însă fiind aduse critici dure cu privire la decizia Guvernului.

În același timp, potrivit Vioricăi Zaharia, membră CJI, la știrea cu privire la participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina portalul de știri Deschide.md a publicat un titlu părtinitor; la postul Jurnal TV subiectul nu a fost reflectat deloc, ceea ce a fost catalogat de realizatorii studiului drept o omisiune. În același timp, postul NTV a folosit mai multe tehnici de manipulare în știrea cu privire la acest subiect. Spre exemplu în materialele difuzate, jurnaliștii au spus că Moldova participă la exerciții militare ale NATO și că țara noastră riscă să nu mai fie un stat neutru. 

Atât protestul din data de 17 septembrie, cât și cel din 24 septembrie, a fost abordat în mare parte dezechilibrat de jurnaliștii de la instituțiile supuse monitorizării. Potrivit realizatorilor studiului, în materialele privitoare la protestul din 17 septembrie la Publika TV și Prime TV au fost prezentate faptele selectiv, iar la Jurnal TV s-a atestat dezechilibrul surselor, fiind favorizați manifestanții. 

Protestul socialiștilor la Prime TV a fost prezentat negativ, la Canal 2 s-a ironizat subiectul, în timp ce la NTV s-a exagerat subiectul, din cele 45 de minute alocate buletinului de știri 25 de minute s-a vorbit despre protest. Părtinitoare cu privire la acest subiect au fost și materialele de la Accent TV și RTR Moldova. De asemenea, realizatorii monitorizării au menționat că în ziua protestului portalul de știri Noi.md a publicat o știre care mai mult semăna a comunicat de presă al partidului, în care cetățenii erau invitați la protest, „devenind astfel o tribună pentru promovarea acțiunilor socialiștilor”, a menționat Viorica Zaharia.

Acesta este al 8-lea raport de monitorizare a presei, realizat în cadrul campaniei „Stop Fals” de către Centrul pentru Jurnalism Independent.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns