Deputații din Letonia propun excluderea canalelor TV rusești din pachetele de bază

Deputații din Letonia propun excluderea canalelor TV rusești din pachetele de bază Foto simbol: comprop.oii.ox.ac.uk

Seimul Letoniei (Parlamentul unicameral al republicii Letonia) a transmis spre examinare o modificare a legii pentru a asigura ca, în pachetul de bază de servicii de televiziune, până la 90% din conținutul să fie în limbile Uniunii Europene. Astfel, potrivit autorilor proiectului de lege, se încearcă să se ”limiteze propaganda Kremlinului în Letonia”.

”Trebuie să găsim rapid soluții pentru a reduce influența tot mai mare a propagandei Kremlinului”, a declarat președintele comisiei pentru securitate națională.

Menționăm că recent, Letonia a aprobat reforma educației, care prevede ca școlile minorităților naționale să treacă la predare în limba de stat – letonă.

În ciclul primar (clasele 1-6) învățământul se desfășoară pe trei modele (cu 50% din discipline predate în limba letonă), pentru ca în etapa finală a formării de bază (clasele 7-9), 80% din procesul de învățare sa fie asigurat în limba de stat. În învățământul secundar (clasele 10-12) – instruirea este numai în limba letonă, cu excepția subiectelor legate de limba maternă (limba maternă și literatura).

Trecerea la acest noi sistem se va face treptat. În anul universitar 2019/2020, 80% învățare în limba de stat în școlile primare va fi asigurata doar din clasa a 7-a, în anul universitar 2020/2021 – în clasele 7-8, iar din anul universitar 2021/2022 –  întreaga etapă finală a învatamantului primar. În școala medie secundara, în anul 2020/2021, elevii din clasele 10-11 vor studia complet în limba de stat, iar peste un an – toate clasele.

Pentru anii 2018-2020 au fost alocate 3,6 milioane de euro pentru pregatirea și formarea suplimentară a cadrelor didactice din Letonia. Din fondurile UE este planificată obținerea a aproximativ 3,3 milioane de euro pentru instruirea a 8.000 de cadre didactice care lucrează în instituțiile de învățământ ale minorităților naționale.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns