Foto simbol
Încrederea este un factor important în relația dintre orice tip de mass-media și public. Nivelul de satisfacţie al consumatorilor moldoveni faţă de mass media nu este la cote foarte înalte, doar 3% declarându-se foarte mulţumiţi, iar alţi 37% destul de mulţumiţi de mass media, arată datele sondajului realizat de IMAS, la comanda Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare.
Studiul arată că 3% dintre cei intervievați susţin că presa este “complet independentă”, alţi 12% crezând că ea este “mai degrabă independentă”, în timp ce 59% o plasează în zona “complet sau mai degrabă dependentă”. Mai mult, doar 1% consideră că ceea ce prezintă mass media din Republica Moldova corespunde în foarte mare măsură realităţii; acestora li se adaugă alţi 21% care au afirmat în timpul sondajului că relatările din mass-media corespund în mare măsură realităţii - curentul majoritar de opinie este însă a celor care sancţionează mass media pentru distorsionarea realităţilor (75%).
Profilul celui care are păreri foarte critice la adresa mass-mediei este bărbat, lucrează, are studii superioare, se informează îndeosebi din mediul online și locuiește în orașele mari sau municipii.
Respondenţii nu simt că mass-media acţionează în interesul lor sau al societăţii per ansamblu, 50% afirmând că prioritate au interesele politicienilor, 15% spun că mass-media acţionează funcţie de interesele patronului care deţine acea instituţie mass-media, 9% afirmă că prioritate ar avea interesele oamenilor de afaceri, iar 3% cred că mass-media din ţara noastră e preocupată mai mult de interesele ţărilor străine.
Datele mai arată că participanţii la sondaj cred că jurnaliștii sunt bine pregătiţi din punct de vedere profesional (49% cred că mulţi, toţi sau aproape toţi jurnaliștii moldoveni sunt în această situaţie), însă șefii lor le influenţează semnificativ munca (52% afirmă că mulţi, toţi sau aproape toţi jurnaliștii moldoveni se lasă influenţaţi de șefii lor), iar de aici până la a favoriza un lider politic prin manipulare sau dezimformare nu e decât un singur pas (53% plasează majoritatea jurnaliș0lor în asemenea context).
Sunt și alte lucruri care li se reproșează jurnaliștilor legate de faptul că prezintă doar o parte din informaţia pe care o deţin (43% spun că mulţi sau aproape toţi jurnaliștii fac asta), prezintă părtinitor unele știri (42%), nu verifică informaţiile din mai multe surse (doar 25% cred că jurnaliștii fac asta), nu respectă dreptul la viaţă privată a celor despre care scriu (doar 22% cred că jurnaliștii fac asta) sau că prezintă subiecte care nu sunt de interes public (39%).
Studiul sociologic a fost efectuat pe un eșantion național de 1513 respondenţi, în perioada 09 februarie – 04 martie 2018. Marja de eroare este ±2.5%. Sondajul a fost realizat la comanda Asociaţiei pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova, cu suportul Suediei și Statelor Unite ale Americii.
Lasă un răspuns