Constantin Grigoriță, interzis DIN NOU la un eveniment organizat de Dodon. ONG-urile de media condamnă restricțiile și îngrădirea accesului la informație

Constantin Grigoriță, interzis DIN NOU la un eveniment organizat de Dodon. ONG-urile de media condamnă restricțiile și îngrădirea accesului la informație   Foto: Facebook.com

Președintele Igor Dodon a organizat astăzi un briefing de presă, iar la eveniment au fost invitați mai mulți jurnaliști, precum și fotografi, însă unul dintre reprezentanții presei nu a avut acces la acest briefing de presă. Este vorba de fotoreporterul Constantin Grigoriță, care a menționat că angajații Serviciului Protecție și Pază de Stat i-au interzis accesul pe teritoriul unde s-a desfășurat briefing-ul de presă. Acesta nu a primit nicio explicație și nici nu a avut nevoie de acreditări suplimentare.  

„Astăzi, încă o dată, fără motive mi s-a refuzat accesul la brefingul d-lui Dodon de la reședința de stat de pe strada Nicolae Iorga 23”, a scris Constantin Grigoriță pe pagina de Facebook.

La mai multe solicitări parvenite din partea presei, Președinția nu a comentat cele întâmplate.

Organizațiile neguvernamentale de media s-au autosesizat și anunță că, în acest caz, condamnă acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști considerați indezirabili de către Președinția Republicii Moldova: ”Cerem asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de această instituție în condițiile legii cu privire la accesul la informație”. 

În urmă cu o lună, lui Constantin Grigoriță de asemenea i-a fost interzisă participarea la întâlnirea președintelui Igor Dodon cu reprezentanții mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinție. La solicitarea API de a oferi explicații în legătură cu acest caz, Președinția a oferit un răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că această restricție i-a fost impusă fotoreporterului C. Grigoriță în rezultatul comportamentului pe care Președinția îl consideră contrar ”moralei și eticii profesionale”. API a depus o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație.

Fotoreporterul Constantin Grigoriță, persona non grata la conferințele lui Dodon? API solicită Președinției explicații (DOC)

”Fiind una dintre instituțiile-cheie în stat, Președinția ar trebui să servească drept model de comunicare corectă cu jurnaliștii și de deschidere față de public. Spre regretul nostru, în ultimul timp, Președinția se manifestă ca o instituție închisă, nereceptivă la solicitările de informații, iar mai mulți jurnaliști semnează dificultăți în comunicarea cu reprezentanții acestei structuri publice.

Reiterăm că asigurarea accesului preferențial la evenimentele de interes public, după criteriul loialității jurnaliștilor, este o practică condamnabilă și antidemocratică, îndreptată împotriva asigurării transparenței și libertății presei.

Solicităm Președinției Republicii Moldova și personal Președintelui Igor Dodon să revadă strategia de comunicare și interacțiune cu reprezentanții mass-media, să asigure transparența activității instituției prezidențiale și să excludă practicile antidemocratice de selectare și acreditare a reprezentanților presei pe criterii de loialitate”, se arată în mesajul organizațiilor de media.

Asociația Presei Independente

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Investigații Jurnalistice

Centrul ”Acces-Info”

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Asociația Presei Electronice 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns