Cinci jurnaliști au primit diplome ale Parlamentului de gradul I, la Forumul Mass-Media. Ce spun experții despre presa din R. Moldova (VIDEO)

Cinci jurnaliști au primit diplome ale Parlamentului de gradul I, la Forumul Mass-Media. Ce spun experții despre presa din R. Moldova (VIDEO) Foto: Parlament.md

Cinci reprezentanți ai mass-media au primit astăzi diplome ale Parlamentului de gradul I pentru succesele obținute în domeniu. Diplomele au fost înmânate astăzi, de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului Mass-Media, care are loc la Chișinău.

Astfel, Andrian Candu a acordat diplome ale Parlamentului de gradul I pentru:

  • Valentina Ursu - pentru radiografia Moldovei ”La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă”; 
  • Fotoreporterul Constantin Grigoriță - pentru curaj și promovarea libertății de exprimare;
  • Jurnalistul Anatolie Golea pentru promovarea incluziunii în societate printr-o emisiune în limba minorităților;
  • Jurnalista Sorina Obreja - pentru promovarea responsabilității sociale prin campaniile realizate;
  • Cristi Dorombach - pentru jurnalism inovativ.

”Scopul nostru este să creăm condiții egale de dezvoltare pentru toată presa. Nu ne implicați pe noi, politicul, în discuții despre politica editorială a unor media. Trăim în secolul 21 într-o economie de piață. Nu dați vina pe intervenția politicului în media, cerând intervenția politicului”, a menționat Andrian Candu.

În calitate de președinte de Parlament, Andrian Candu a creat Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media ca să asigure o bază legală bună. Grupul, creat în iunie curent, reunește jurnaliști, experți din societatea civilă, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare. Această platformă urmează să prezinte în Parlament un pachet de norme legislative pentru reglementarea, conform normelor europene, a pieței media din Republica Moldova. ”Nu ne implicăm în activitatea grupului de lucru. Organizăm ședințe numai ca să vedem care este statutul proiectelor elaborate, alte intervenții nu avem”, a subliniat președintele Parlamentului.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că, acum opt ani, când a mai fost în Republica Moldova, obișnuia să citească cotidianul în fiecare dimineață. La revenirea în țară, a avut marea dezamăgire să nu mai găsească cotidiane în chioșcurile din capitală. Oficialul european spune că oamenii doresc să aibă acces la informație în diferite forme și este important să existe atât scrisă, cât și online, radio sau TV. Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice, susține ambasadorul UE, iar Uniunea Europeană oferă mult suport pentru dezvoltarea presei din Moldova.

„Cunoaștem situația economică dificilă a mass-media din Moldova și de aceea spunem că este foarte important pluralismul. De asemenea, este important ca mass-media să nu fie un număr static de ziare, posturi radio, dar să existe mereu noi oferte pe piața media, un proces continuu de oferte pentru populație”, a spus Peter Michalko, transmite IPN.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Julia Monar, a menționat că a rămas și ea surprinsă că în Moldova nu mai există un cotidian. Surprinsă este și de faptul că doar circa 20% din moldoveni obișnuiesc să citească ziare. În Germania ponderea cititorilor de ziare este de 45%. O altă observație a diplomatului german asupra presei din Moldova este că, deși presa scrisă nu este foarte atrăgătoare, posturile radio și cele de televiziune sunt surse puternice de informare. Julia Monar a mai spus că este nevoie de transparență și libertate în domeniul mass-media.

Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Stella Ronner-Grubacic, a notat că cea mai mare provocare a presei din Republica Moldova este dominația limbii ruse. La fel, lipsa încrederii în jurnaliști împiedică îndreptarea societății spre calea democratizării țării. Ambasadoarea a subliniat că Olanda va continua să susțină Moldova pe calea democrației și a unui jurnalism independent.

Zeci de persoane, printre care jurnaliști, ambasadori și experți în domeniul mass-media participă pe parcursul a două zile la Forumul Mass-Media 2017, la Chișinău. Provocările jurnalismului din Republica Moldova, dar și soluțiile pentru o presă liberă vor fi discutate în cadrul mai multor ateliere tematice la care vor participa experți din Germania, SUA, Polonia, Israel, România etc.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns