Cel mai recent raport de monitorizare a presei! Posturile TV care au manipulat consumatorii cu privire la 5 subiecte, reflectate în presa autohtonă

Cel mai recent raport de monitorizare a presei! Posturile TV care au manipulat consumatorii cu privire la 5 subiecte, reflectate în presa autohtonă

Foto: Nadine Gogu, directoarea executivă a CIJ

Presa autohtonă continuă să manipuleze consumatorii, utilizând diverse tehnici și cu admiterea încălcărilor de la Codul deontologic al jurnalistului. Este concluzia realizatorilor celui mai recent raport de monitorizare a presei autohtone, pentru perioada octombrie - decembrie 2017.

Studiul s-a axat pe cinci subiecte reflectate amplu de presă în ultimul trimestru al anului trecut și anume: sistarea finanțării UE pentru sectorul Justiției; numirea în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza; interviul cu Vitalie Proca, difuzat la Jurnal TV; Summit-ul Parteneriatului Estic și deschiderea Biroului de legătură NATO la Chișinău. 

Astfel, cu privire la sistarea finanțării UE pe sectorul Justiției posturile Prime TV, Canal 2 și Publika TV au folosit tehnicile de manipulare precum „găsirea unui țap-înspășitor” și prezentarea informației prioritare, iar cei de la NTV Accent TV au prezentat dezechilibrat știrile și-au acordat dreptul la opinie doar reprezentanților PSRM. La rândul lor, jurnaliștii de la Jurnal TV a amestecat faptele cu opiniile personale. 

Ce ține de numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, potrivit realizatorilor studiului, posturile NTV și Accent TV au reflectat subiectul tendențios și au încercat să-l prezinte ca o luptă dintre PSRM și PDM. De asemenea, aceștia nu au prezentat echilibrul surselor și nu li s-a oferit dreptul la replică celor de la PD. La rândul lor, jurnaliștii de la Publika TV, Canal 2 și Prime TV au pus în lumină pozitivă doar guvernarea și în lumină negativă PSRM.

După difuzarea interviului cu Vitalie Proca la Jurnal TV, în principalul buletin de știri al postului, de pe 3 decembrie 2017, circa 70% sau aproximativ 28 de minute din știreile incluse în buletin au reflectat acest subiect. Aceștia au prezentat faptele selectiv, nu au oferit dreptul la replică persoanelor vizate și au amestecat faptele cu opiniile. În același timp, cei de la Publika TV, Canal 2 și Prime TV au amestecat faptele cu opinii și au transferat imaginea negativă a lui Proca către anumiți lideri politici. Toate posturile sus-menționate au utilizat etichetări de genul: killer, ucigaș, oligarh-șef, penali, fugari etc. 

La posturile NTV și Accent TV, subiectul ce ține de Summit-ul Parteneriatului Estic nu a fost reflectat inițial, însă, ulterior, jurnaliștii au difuzat declarații ale președintelui Igor Dodon pe marginea summit-ului. Cei de la Publika TV, Prime TV și Canal 2 au utilizat și în acest caz tehnica „dușmanului intern” și a „țapului ispășitor”, iar cei de la Jurnal TV au făcut uz de generalizare. 

Subiectul privind deschiderea Biroului NATO la Chișinău a fost reflectat echidistant de jurnaliștii de la Prime TV, Publika TV și Canal2. Cei de la NTV au politizat subiectul, iar cei de la Accent TV au manipulat, folosind tehnica sugestiei. În același timp, în ziua evenimentului, buletinul de la Jurnal TV a început cu un interviu exclusiv cu secretarul adjunct al NATO, venit la Chișinău. „S-a creat impresia că demnitarul a venit în Republica Moldova doar pentru a oferi acest interviu, nu pentru a participa la deschiderea Biroului NATO la Chișinău”, a declarat Victor Gotișanu, cercetător media și realizatorul studiului.

În total, au fost monitorizate 12 instituții media. Acestea au fost selectate în funcție de aria de acoperire, limbă, impact, tiraj sau audiență.  

Raportul de monitorizare este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare. 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns