Belarus: Trei jurnaliști ai unor organizații mass-media independente au fost arestați

Belarus: Trei jurnaliști ai unor organizații mass-media independente au fost arestați Foto: naviny.by

Trei jurnalişti au fost arestaţi marţi la Minsk, după percheziţii la sediile a două organizaţii mass-media independente din Belarus, acuzate că au consultat fără abonament informaţii oferite de o agenţie de presă de stat.

Doi jurnalişti de la site-ul de ştiri Tut.By şi un jurnalist al agenţiei BelaPAN au fost încarceraţi, a declarat Comisia de anchetă din Belarus într-un comunicat. Potrivit aceleiaşi surse, cele două mijloace de informare sunt suspectate că s-au conectat la serviciile agenţiei de presă BelTA, controlată de stat, fără să plătească pentru a avea acces la informaţii.

Marina Zolotova, redactorul șef al portalului „TUT.BY”, precum și redactorii Galina Ulasik și Tatyana Korovenkova (Belapan) au fost reținute pentru trei zile. Despre acest fapt a anunțat fiica lui Ulasik, Valeria, pentru postul de radio „Radio Svoboda” din Belarus.  

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei jurnalişti riscă până la doi ani de închisoare şi interzicerea temporară de a-şi exercita profesia, conform legii din Belarus, potrivit Agerpres

Editura Beloruskaia Nauka este de asemenea vizată în acelaşi caz, au declarat anchetatorii, care susţin că au înregistrat în 2017 şi 2018 peste 15.000 de conexiuni neautorizate la serviciile agenţiei BelTA, având drept rezultat "un prejudiciu important". Responsabili ai Beloruskaia Nauka, BelaPan şi Tut.by "sunt implicaţi în această activitate ilegală", a afirmat Comisia de anchetă.

Grupurile locale pentru drepturile omului au susţinut că arestările fac parte dintr-o campanie guvernamentală de a reduce la tăcere mass-media independentă. Anul trecut, autorităţile belaruse au suprimat violent protestele paşnice ale opoziţiei, moment care a pus capăt unei perioade scurte în care guvernul şi-a relaxat pumnul de fier cu care a condus ţara.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei a cerut autorităţilor belaruse să îi elibereze pe cei trei jurnalişti arestaţi şi să desfăşoare o investigaţie transparentă, potrivit Reuters.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe belarus a declarat că detenţiile nu au avut legătură cu libertatea de exprimare.

“Aceasta este o problemă pur legală”, a susţinut ministerul într-o declaraţie.

Andrei Bastunets, şeful Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus, a afirmat că presiunea guvernamentală asupra mass mediei independente a crescut în ultimul an.

Belarus, condus de preşedintele Alexander Lukaşenko din 1994, menţine un control constant asupra mass-media, control întărit după protestele din martie 2017, care au condus la sute de arestări.

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns