Andrei Năstase a sesizat MRP şi MAE din România privind prestaţia a două instituţii de presă din RM. Reacția Societății Ziariștilor de peste Prut (DOC)

Andrei Năstase a sesizat MRP şi MAE din România privind prestaţia a două instituţii de presă din RM. Reacția Societății Ziariștilor de peste Prut (DOC)

Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a trimis o scrisoare către unele instituții din România, în care acuză „Deschide.MD” și „Timpul de dimineață” de manipulare și denigrare a partidelor de opoziție din Republica Moldova.

Documentul a fost trimis către ministrul Afacerilor Externe din România, Theodor Meleşcanu, şi către ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, în legătură cu ”prestaţia instituţiilor de presă din Republica Moldova finanţate de contribuabilii din România prin intermediul proiectelor desfăşurate de Ministerul Românilor de Pretutindeni”. 

Astfel, în documentul cu pricina Andrei Năstase a menționat că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul de Externe, Institutul Cultural Român, dar şi alte structuri guvernamentale din România ar avea în derulare mai multe proiecte, programe şi acţiuni importante, orientate spre susţinerea presei în limba română din stânga Prutului.  

Potrivit politicianului, ”evoluţia unor proiecte finanţate din banii contribuabililor români ridică unele semne de întrebare. Unele proiecte ajung chiar să sfideze şi să încalce dezideratul asumat al instituţiei - păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din statele vecine, conform standardelor internaţionale în materie, şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti de peste hotare”, menţionează Andrei Năstase în sesizare.

Mai mult, liderul Platformei DA a solicitat iniţierea unei anchete ”asupra felului în care proiectele finanţate din banii contribuabililor români, desfăşurate de diferite instituţii în Republica Moldova, corespund intenţiilor şi dezideratelor asumate public de Bucureşti faţă de românii din afara graniţelor ţării”.

La rândul său, Societatea Ziariștilor din România a reacționat la scrisoarea politicianului moldovean Andrei Năstase, menționând într-un comunicat de presă că „a luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile președintelui Partidului Platforma Demnitate si Adevăr, domnul Andrei Năstase la adresa portalului de știri Deschide.md și a ziarului Timpul de dimineață”, scrie Deschide.md.

„Societatea Ziariștilor din România consideră aceste afirmații făcute de președintele PPDA în cadrul unei așa-zise scrisori deschise ca fiind un atac la adresa independenței presei și o formă de presiune menită să afecteze buna funcționare a celor două instituții mass-media. Atragem atenția domnului Andrei Năstase ca astfel de acțiuni sunt străine spiritului democrației pe care domnia sa declară că îl susține. Societatea Ziariștilor din România anunțăc că, pe această cale, va sesiza Federația Internațională a Jurnaliștilor și alte instituții europene asupra acestor presiuni inacceptabile la care sunt supuși colegii noștri din Republica Moldova”, se arată în comunicatul Societății Ziariștilor din România.

Andrei Năstase a sesizat MRP şi MAE din România privind prestaţia a două instituţii de presă din RM. Reacția Societății Ziariștilor de peste Prut (DOC)

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns