Ambasada Ucrainei la Chișinău cere presei din Republica Moldova să indice corect teritoriile ucrainene, ocupate temporar de Rusia

Ambasada Ucrainei la Chișinău cere presei din Republica Moldova să indice corect teritoriile ucrainene, ocupate temporar de Rusia

Foto: i1.wp.com

Ambasada Ucrainei la Chișinău face apel către instituțiile de presă din Republica Moldova să indice corect teritoriile Ucrainei care sunt ocupate temporar de Federația Rusă. 

Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol sunt părți inalienabile ale Ucrainei, asupra cărora supremația se exercită prin Constituția și legile Ucrainei”, menționează reprezentanții Ambasadei, într-un mesaj expediat Consiliului Coordonator al Audiovizualului. 

„Întreaga lume civilizată a impus sancțiuni Rusiei, ca pedeapsă pentru anexarea teritoriului Crimeii, parte suverană a Ucrainei. Crimeea nu este nici teritoriu rusesc, nici „teritoriu disputat”. Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol sunt teritorii ale Ucrainei, care temporar sunt ocupate de către Federația Rusă”,precizează reprezentanții Ambasadei Ucrainei la Chișinău. 

Aceștia fac referire la Rezoluția Adunării Generale a ONU din 27 martie 2014 Nr. 68/262 „Cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei”, orin care comunitatea internațională și-a confirmat angajamentul, cerând respectarea suveranității, independenței politice și a integrității teritoriale a Ucrainei în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, chemând toate statele de a renunța și de a se abține de la acțiunile îndreptate spre încălcarea parțială sau totală a unității naționale și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a oricărei încercări de a schimba hotarele Ucrainei cu ajutorul amenințării sau a utilizării forței sau altor mijloace nelegitime; chemând toate statele, organizațiile internaționale și agențiile specializate de a nu recunoaște schimbările introduse în statutul Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol în baza „referendumului”, desfășurat pe 16 martie 2014, și, de asemenea, de a se abține de la orice altfel de acțiuni sau măsuri care ar putea fi interpretate ca o recunoaștere a oricărui astfel de statut modificat.

De asemenea, se face referire și la rezoluții ale AG ONU 71/205 din 19 decembrie 2016 și 72/190 din 19 decembrie 2017 „Despre situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol (Ucraina)”.

„Ucraina contează că, toate părțile și actorii internaționali vor rămâne întotdeauna imparțiali și obiectivi și, de asemenea, vor demonstra respect față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Nerespectarea acestor cerințe contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional”, precizează exponenții ambasadei.

Amintim că Rusia a anexat peninsula Crimeea și orașul Sevastopol în anul 2014. 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns