10 posturi TV, monitorizate în timpul campaniei pentru turul II al alegerilor locale din Chișinău! Cum au fost văzuți candidații

10 posturi TV, monitorizate în timpul campaniei pentru turul II al alegerilor locale din Chișinău! Cum au fost văzuți candidații

În timpul campaniei electorale pentru turul II al alegerilor locale noi din Chișinău au fost monitorizate zece posturi TV autohtone, în privința modului în care au fost prezentați cei doi concurenți electorali în buletinele de știri. Monitorizarea a fost realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada 21 mai-2 iunie 2018.

Astfel, în urma monitorizării principalelor buletine de știri ale celor zece posturi vizate, s-a constatat că o parte dintre instituțiile media au reflectat relativ neutru candidații, în timp ce altele au făcut partizanat politic. 

Potrivit raportului, postul public Moldova 1 și posturile private RTR Moldova și Pro TV au avut un comportament relativ echilibrat, oferind acces ambilor concurenți electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre ei. Postul privat TV 8 i-a reflectat pe ambii candidați neutru, fiind totodată evident un ușor dezechilibru în favoarea candidatului PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase, care a fost reflectat în câteva rânduri în context pozitiv, și în defavoarea candidatului PSRM Ion Ceban, reflectat și în context negativ.  
 
Posturile Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral care au fost favorabile pentru candidatul PSRM Ion Ceban și defavorabile pentru candidatul PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase.
 
Jurnal TV a oferit acces în știri ambilor candidați, care au fost prezentați în contexte diferite. Candidatul PPDA/PAS/PLDM Andrei Năstase a fost favorizat masiv, prin reflectare exclusiv pozitivă, iar candidatul PSRM Ion Ceban a fost prezentat atât în lumină negativă, cât și neutră, și pozitivă.
 
NTV Moldova și Accent TV l-au promovat masiv pe candidatul PSRM Ion Ceban la Primăria Chișinău și l-au defavorizat masiv pe Andrei Năstase, PPDA/PAS/PLDM, pe care l-au prezentat exclusiv în lumină negativă.

Realizatorii monitorizării le recomandă jurnaliștilor să utilizeze rapoartele de monitorizare ca instrumente pentru autoreglementare și să renunțe la aprecierea sau comentarea acțiunilor electorale, să ofere dreptul la replică și să reflecte veridic evenimentele, fără a deforma sensul realității prin montaj şi comentarii. De asemenea, aceștia îndemană CCA să se autosesizeze în cazurile în care radiodifuzorii încalcă prevederile egislației în această privință. 

Raportul de monitorizare este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. 

 

CELE MAI RECENTE STIRI

Lasă un răspuns